Nieuws

Op deze pagina leest u het laatste nieuws over De Zeeuwse Zwemschool.
Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Volg ons dan op Facebook.

Droom van eigen zwembad in Middelburg loopt stuk op geld: ‘Gaan niet ons eigen graf graven’

De droom van een nieuw, eigen zwembad in Middelburg bleek onbetaalbaar. Daarom grijpt Sigrid Heijkans van Zwemschool Goes met beide handen de kans aan om de Zwemschool Vlissingen over te nemen. ,,Maar de droom, die blijft.”

Het plan voor een eigen Zwemschool Middelburg in de Mortiere was al heel ver. Sterker nog, die had in januari van dit jaar open moeten gaan, voorspelde Sigrid Heijkans in november 2022. Dat mislukte, maar juist nu komt ze met het nieuws dat Zwemschool Goes de collega in Vlissingen overneemt. ,,Zelf iets bouwen, is niet te doen.”

‘Dit wordt te gek’

Het liep stuk op geld, vertelt Heijkans. ,,We gingen uit van een investering van 2,5 miljoen euro. Maar de bouwprijs verdubbelde bijna. En toen we op 4,5 miljoen uitkwamen, zeiden we: ‘Dit wordt te gek’.” Een eigen zwemschool in Middelburg ging het dus niet worden. ,,We gaan niet ons eigen graf graven.”

Intussen had Zwemschool Zeeland in Vlissingen zich gemeld. Ze waren te koop, als Heijkans belangstelling had voor een overname. ,,Aanvankelijk niet, omdat wij in de markt voldoende ruimte zagen voor uitbreiding van het aantal zwembaden en zwemlessen. Dus we hebben die overname een jaar laten liggen. Toen duidelijk werd dat we niet zelf konden bouwen, zijn we toch weer gaan praten met Zwemschool Zeeland. Dat was voor de zomer van vorig jaar. En we hebben nu pas kort geleden de knoop doorgehakt.”

De overname zal voor de zwemmers en zwemlessen weinig gevolgen hebben, belooft Heijkans. ,,Het concept dat er staat met kleine groepjes en veel rust, is goed. En dat sluit aan bij hoe wij het in Goes doen. Dus waarom zouden we dat veranderen?”

Veranderingen in zwembad

Toch gaat er wel degelijk wat veranderen in Vlissingen. ,,We blijven werken met kleine groepjes van maximaal zes kinderen. Maar we gaan wel met meer groepjes tegelijk in hetzelfde bad les geven. Nu zijn er in het grote 25-meterbad twee groepjes tegelijk en in het kleine 10-meterbad één groepje. Wij gaan dat verdubbelen, dus vier in het grote bad en twee in het kleine. Bovendien is de Zwemschool Zeeland nu op zaterdag dicht, maar wij dan wel open. Al met al zal de wachtlijst dus wel wat krimpen.”

Meer groepjes tegelijk en vaker open, dat kan alleen als er personeel bij komt. Maar het nieuws van de overname is nog zo pril dat Heijkans de gesprekken met het personeel van haar eigen Zwemschool Goes en met de medewerkers van Zwemschool Zeeland nog moet voeren. ,,We gaan hard op zoek naar meer personeel. Voor zwemlessen, voor sportlessen, voor babyzwemmen. Het huidige personeel krijgt ook de mogelijkheid meer te gaan werken.”

‘Te weinig tijd?’

Een overname van een zwembad bekendmaken en binnen maand – per 1 april al – invoeren. De vergelijking met de gebeurtenissen rond het Vrijburgbad in Vlissingen dringt zich op. Daar nam Sportfondsen Nederland de exploitatie per 1 januari over van Optisport. Dat, in combinatie met de andere prijzen en andere regels voor abonnementen en zwemlespakketten, leidde tot veel onrust en kritiek. ,,Of wij nu te weinig tijd nemen om de overname goed te regelen en in te voeren? Nee, dat denk ik niet”, reageert Heijkans. ,,Omdat we het concept helemaal overnemen en later iets gaan aanpassen. We zijn ervan overtuigd dat dit niet tot problemen gaat leiden.”

Bij de overname hoort ook een nieuwe naam. ,,We gaan verder onder de naam De Zeeuwse Zwemschool. En in Vlissingen komt daar dan Vlissingen achter. Later passen we de naam in Goes ook op deze manier aan”, legt Heijkans uit. En met een lach: ,,De droom van een eigen bad blijft. En dat kan dus altijd nog, ook met deze naam, in Middelburg.”

Bron: PZC, 13 maart 2024